Αμυγδαλές: Λειτουργία, Συχνές Παθήσεις & Πότε Πρέπει Να Αφαιρούνται

Αμυγδαλές

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Οι αμυγδαλές συνιστούν μια μάζα λεμφικού ιστού που βρίσκεται εντός της στοματικής κοιλότητας, στο πίσω μέρος του λαιμού, στο φάρυγγα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για 2 αδένες, ένας στη δεξιά και ένας στην αριστερή πλευρά του φάρυγγα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται η σταφυλή.

  Αμυγδαλές – Ποια είναι η λειτουργία τους;

  Ως μέρος του λεμφικού συστήματος, η κύρια λειτουργία των αμυγδαλών είναι να βοηθούν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων που προσβάλλουν τον οργανισμό. Οι αμυγδαλές, λοιπόν, λειτουργούν υποστηρικτικά στην άμυνα του οργανισμού, μέσω των ειδικών κυττάρων που δρουν ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την παιδική ηλικία, ενώ με το πέρασμα του χρόνου εξασθενεί.

  Αμυγδαλές – Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις;

  Οι συχνότερες παθήσεις που αφορούν στις αμυγδαλές είναι οι ακόλουθες:

  • Αμυγδαλίτιδα
   Λοίμωξη που προκύπτει από κάποιο βακτήριο ή ιό.
  • Περιαμυγδαλικό απόστημα
   Όταν σχηματίζεται απόστημα πίσω ή γύρω από την αμυγδαλή.
  • Λοιμώδης μονοπυρήνωση
   Προκύπτει κυρίως από τον ιό Epstein–Barr.
  • Υπερτροφία
   Σε αυτήν την περίπτωση παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των αεροφόρων οδών λόγω της διόγκωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές πρόσληψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση.
  • Αμυγδαλολιθίαση
   Όταν σχηματίζονται λίθοι από υπολείμματα τροφών, νεκρά κύτταρα, βλέννα και μικρόβια στις αμυγδαλές. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη δυσοσμία αναπνοής (χαλίτωση).

  Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;

  Οι αμυγδαλές θα πρέπει να αφαιρούνται σε περιστατικά όπου:

  • Ο ασθενής παρουσιάζει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις και απαιτείται να λαμβάνει πολύ συχνά αντιβίωση.
  • Υπάρχει υπερβολική διόγκωση (υπερτροφία αμυγδαλών). Μια τέτοια κατάσταση δυσχεραίνει την κατάποση και τη λειτουργία της αναπνοής, οδηγώντας σε διαταραγμένο ύπνο και συχνά επεισόδια υπνικής άπνοιας.
  • Εμφανίζονται σοβαρές και επικίνδυνες επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας, όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεσοθωρακίτιδα και σηψαιμία.
  • Παρουσιάζεται καθυστέρηση λόγου και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού, λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών.

  Στις παραπάνω περιπτώσεις η αμυγδαλεκτομή κρίνεται ωφέλιμη για τον ασθενή.

  Αμυγδαλές Αμυγδαλές

  Αμυγδαλίτιδα: Η συχνότερη αιτία της

  Η αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών και προκαλείται συνήθως από ιούς και μικρόβια. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μια ιογενής αμυγδαλίτιδα να μετατραπεί σε μικροβιακή. Το μικρόβιο που συνήθως προσβάλλει τις αμυγδαλές και οδηγεί σε αμυγδαλίτιδα είναι ο στρεπτόκοκκος.

  Αμυγδαλές – Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η αμυγδαλίτιδα;

  Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η αμυγδαλίτιδα είναι τα εξής :

  • Πόνος κατά την κατάποση
  • Υψηλός πυρετός
  • Κακοσμία
  • Διόγκωση λεμφαδένων

  Αμυγδαλές – Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της αμυγδαλίτιδας;

  Η διάγνωση της αμυγδαλίτιδας πραγματοποιείται εύκολα μέσω της κλινικής εξέτασης και της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει ο ασθενής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανόν να κριθούν απαραίτητες επιπλέον εξετάσεις (όπως αιματολογικός έλεγχος) προκειμένου να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη.

  Αμυγδαλές – Θεραπεία Της Αμυγδαλίτιδας

  Η θεραπεία της μικροβιακής αμυγδαλίτιδας επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών για διάστημα περίπου 10 ημερών. Ο ασθενής ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβει αντιπυρετικά και παυσίπονα φάρμακα, καθώς και να πραγματοποιεί γαργάρες με αντισηπτικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά το πρώτο 24ωρο. Ωστόσο, η αγωγή θα πρέπει να συνεχιστεί, παρά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, και να ολοκληρωθεί στον χρόνο που έχει ορίσει ο γιατρός.

  επικοινωνίαεπικοινωνία

  Εάν η αμυγδαλίτιδα δεν οφείλεται σε μικρόβιο αλλά σε ιό, τότε η λήψη αντιβίωσης είναι άσκοπη. Σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς, ο ωτορινολαρυγγολόγος θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

  Η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αρχίσει άμεσα προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενείς επιπλοκές. Αυτές μπορεί να είναι το περιαμυγδαλικό απόστημα ή άλλες σοβαρότερες καταστάσεις που αφορούν ζωτικά όργανα του οργανισμού, όπως για παράδειγμα να επηρεαστεί η λειτουργία των νεφρών.

  Αμυγδαλές & Αμυγδαλεκτομή (Επέμβαση Αφαίρεσης)

  Η επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών ονομάζεται αμυγδαλεκτομή και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η συνήθης διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου μία ώρα.

  Αμυγδαλές – Προετοιμασία Πριν Την Αμυγδαλεκτομή

  Απαραίτητη εξέταση για την προετοιμασία πριν την αμυγδαλεκτομή είναι ο αιματολογικός έλεγχος. Μερικές ώρες πριν το χειρουργείο ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να καταναλώσει υγρά, ακολουθώντας έτσι τον γενικό κανόνα για κάθε είδους επέμβαση.

  Αμυγδαλές – Μετεγχειρητική Πορεία Έπειτα Από Αμυγδαλεκτομή

  Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής μεταφέρεται στον χώρο ανάνηψης. Εκεί παραμένει υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, έως ότου συνέλθει από την αναισθησία. Αμέσως μετά μεταφέρεται στον θάλαμο νοσηλείας, όπου θα παραμείνει για μία νύχτα.

  Τα πρώτα 24ωρα μετά την επέμβαση, και αφού έχει επιστρέψει σπίτι του, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

  • Δεν θα πρέπει να καταναλώνει πολύ σκληρές τροφές, ενώ ό,τι καταναλώνει δεν πρέπει να είναι θερμότερο από τη θερμοκρασία σώματος.
  • Θα πρέπει να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες υγρών, κατά προτίμηση κρύα.
  • Θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα στο ελάχιστο.

   

  Στην περίπτωση που παρουσιάσει πυρετό (δέκατα), δεν θα πρέπει να ανησυχήσει καθώς αυτό αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού.

  Εάν παρατηρήσει πως το σάλιο ή οι ρινικές εκκρίσεις είναι αναμεμιγμένες με μικρή ποσότητα αίματος, δεν θα πρέπει να θορυβηθεί. Πρόκειται για υπολείμματα που παρέμειναν μετά την αμυγδαλεκτομή και με αυτόν τον τρόπο αποβάλλονται.

  Αντίθετα, σε περίπτωση που παρατηρήσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό που πραγματοποίησε την επέμβαση:

  • Έμετος που περιέχει αίμα
  • Υψηλός πυρετός, άνω του 38.5
  • Έντονο, κόκκινο αίμα από το στόμα ή τη μύτη
  Αμυγδαλές – Υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά την αφαίρεσή τους;

  Ο κίνδυνος να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών είναι σχεδόν μηδαμινός. Η σημαντικότερη επιπλοκή που ενδεχομένως προκύψει είναι κάποια αιμορραγία μετά την επέμβαση. Ωστόσο, αυτό είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του ιατρού σας. Η αιμορραγία μπορεί να συμβεί είτε τις πρώτες ώρες είτε έπειτα από μερικές ημέρες μετά την αμυγδαλεκτομή.

  Καλέστε σήμερα στο 215 50 55 753 για να κλείσετε το ραντεβού σας