Κρεατάκια

κρεατάκια-ωτορινολαρυγγολόγος-ωρλ-λίτος-πέτρος-αθήνα-παγκράτι

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις)

  Τα γνωστά σε όλους κρεατάκια ή διαφορετικά αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι, όπως ακριβώς και οι αμυγδαλές, μία μάζα από λεμφικό ιστό. Αυτή η μάζα βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και συγκεκριμένα ψηλά στο φάρυγγα, στο πίσω μέρος της μύτης.

  Κρεατάκια : ποια είναι η λειτουργία τους;

  Η ακριβής λειτουργία που έχουν τα κρεατάκια δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχουν άμεση σχέση με την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, παρά την αναγνωρισμένη συμμετοχή τους στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού, τα παιδιά στα οποία έχουν αφαιρεθεί τα “κρεατάκια” δεν έχουν ελαττωμένη αντοχή στις λοιμώξεις σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση.

  Κρεατάκια : τι είδους προβλήματα δημιουργούν;

  Τα κρεατάκια είναι πιθανό να παρουσιάσουν μεγάλου βαθμού διόγκωση (υπερτροφικά κρεατάκια) ώστε να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αναπνοής αποφράσσοντας εντελώς την αναπνευστική δίοδο της μύτης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο ασθενής ταλαιπωρείται εξαιτίας της ρινικής απόφραξης. Ο ύπνος του είναι διαταραγμένος. Συνήθως ροχαλίζει και μπορεί να βιώνει κρίσεις υπνικής άπνοιας, να σταματά δηλαδή η αναπνοή του κατά τον ύπνο. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο ακόμη και για την ίδια του τη ζωή. Επιπλέον, άλλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργούν τα κρεατάκια είναι η ενδεχόμενη αλλαγή στη χροιά της φωνής. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος αναπνέει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο από το στόμα.

  Επίσης, δημιουργούν πρόβλημα σύγκλεισης των δοντιών και κατ΄ επέκταση επηρεάζουν το σχήμα της γνάθου. Το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να αποκτά ένα χαρακτηριστικό αδενοειδές “προσωπείο”.

  Τα κρεατάκια, όταν είναι υπερτροφικά, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας οδηγώντας σε συλλογή υγρού στο αυτί και σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας.

  Τέλος, εκτός από τα παραπάνω προβλήματα τα κρεατάκια θεωρούνται υπεύθυνα και για διάφορες φλεγμονές στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα όπως πχ η φαρυγγίτιδα, η αδενοειδίτιδα κτλ.

  Κρεατάκια : πότε επιβάλλεται να αφαιρεθούν;

  Τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρούνται όταν είναι υπερτροφικά, παρουσιάζουν δηλαδή υπερβολική διόγκωση και προκαλούν όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Συνήθως τα κρεατάκια ταλαιπωρούν τα παιδιά έως και την ηλικία των 12-13 ετών. Οι γονείς αποφασίζουν να προχωρήσει το παιδί τους στην αφαίρεση κυρίως λόγω των προβλημάτων που προκαλούν κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνική άπνοια), τις συχνές ωτίτιδες που συνοδεύονται από τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης βαρηκοΐας αλλά και για τα ορθοδοντικά προβλήματα. Η πλειοψηφία των ατόμων που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι παιδιά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός και δεν μπορούν οι ενήλικες να προχωρήσουν στην αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Εάν για διάφορους λόγους κάποιος ασθενής έχει αμελήσει για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο πρόβλημα και αποφασίσει να προβεί στην αφαίρεσή τους σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι δυνατό να το κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

  κρεατακιακρεατακια

  Κρεατάκια : με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση;

  Ο ωτορινολαρυγγολόγος μέσω της κλινικής εξέτασης είναι σε θέση να αντιληφθεί από τα συμπτώματα εάν τα κρεατάκια παρουσιάζουν σοβαρή διόγκωση. Στην διάγνωση επίσης βοηθούν η ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα ή -σε μη συνεργάσιμα παιδιά- μία ειδική ακτινογραφία. Στην ενδοσκόπηση του φάρυγγα μπορούμε να δούμε το πραγματικό μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Με τον τρόπο αυτό, ο γιατρός βλέπει το βαθμό της διόγκωσης και κρίνει εάν είναι απαραίτητη ή όχι η αφαίρεσή τους.

  Κρεατάκια : με ποιον τρόπο γίνεται η αφαίρεσή τους;

  Η αδενοειδεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή των αδενοειδών εκβλαστήσεων πραγματοποιείται πάντα υπό γενική αναισθησία. Ο γιατρός μέσω ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων αρχικά ελέγχει τα κρεατάκια και στη συνέχεια τα αφαιρεί. Η διάρκεια της επέμβασης συνήθως δεν ξεπερνά τη μία ώρα. Ο ασθενής δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει στην κλινική ή το νοσοκομείο. Πολλές φορές όταν ένα άτομο πάσχει από υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων εμφανίζει και υπερτροφικές αμυγδαλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις αφαιρούνται και τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές κατά την ίδια επέμβαση. Επίσης, όχι σπάνια, τα “μεγάλα κρεατάκια” συνοδεύονται από εκκριτική ωτίτιδα, που αντιμετωπίζεται στον ίδιο χρόνο με μυριγγοτομή, αφαίρεση του υγρού και πιθανόν τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού.

  επικοινωνία επικοινωνία

  Κρεατάκια : η προετοιμασία για την επέμβαση

  Μία εξέταση αίματος είναι συνήθως η μόνη εργαστηριακή εξέταση που απαιτείται πριν την εγχείρηση στα άτομα χωρίς άλλα προβλήματα υγείας. Το φαγητό επιτρέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της παραμονής της επέμβασης. Διαυγή υγρά (για παράδειγμα, νερό ή χαμομήλι αλλά όχι γάλα) μπορεί να πίνει μέχρι και 3 ώρες πριν την επέμβαση.

  Πριν την επέμβαση θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα στην πήξη του αίματος όπως για παράδειγμα συχνές ρινορραγίες, καθώς και για άλλα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να έχετε όπως το άσθμα, η αναιμία, αλλεργίες κτλ.

  Κρεατάκια : υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών μετά την αφαίρεσή τους;

  Ουσιαστικά η μοναδική σοβαρή, αλλά ευτυχώς σπάνια, επιπλοκή που μπορεί να παρουσιαστεί μετά την αδενοειδεκτομή είναι η αιμορραγία. Αυτή μπορεί να προκύψει είτε λίγες ώρες μετά από την επέμβαση είτε ύστερα από μερικές ημέρες.

  Κρεατάκια : πόσο επώδυνη είναι η αφαίρεσή τους;

  Δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Όμως, η  αδενοειδεκτομή είναι από τις επεμβάσεις που προκαλούν ήπιας έως μέτριας έντασης πόνο. Ο πόνος είναι εύκολο να κατευναστεί με τη λήψη απλών αναλγητικών.

  Κρεατάκια : η επιστροφή στο σπίτι

  Μετά την επέμβαση θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή και τη φροντίδα της χειρουργημένης περιοχής.

  Θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές για να μην τραυματιστεί η περιοχή από όπου αφαιρέθηκαν τα κρεατάκια.

  Καλό θα ήταν την πρώτη εβδομάδα να καταναλώνετε γιαούρτι, γάλα, κρέμες, σούπες, ζελέ, πουρέ και αλεσμένα τρόφιμα, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.

  Θα πρέπει να αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά και τα καυτερά. Να καταναλώνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε τους όξινους χυμούς για να μην ερεθιστεί η περιοχή.

  Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσετε της σωματικής δραστηριότητας και να ξαπλώνετε για αρκετές ώρες τα πρώτα 24ωρα.

  Κρεατάκια : ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν μετά την αφαίρεσή τους;

  Εάν μετά την αφαίρεση παρατηρήσετε έστω και ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας :

  • Υψηλός πυρετός, άνω του 38.5
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εμετός που περιέχει αίμα
  • Συνεχείς εμετοί για διάστημα μεγαλύτερο των 6 ωρών
  • “Φρέσκο”, ζωηρό κόκκινο αίμα από τη μύτη ή το στόμα
  • Ατονία και αδυναμία που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες

  Ο Λίτος Πέτρος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του «Κέντρου Μικρο-ενδοσκοπικής χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία», έχει ειδικευτεί σε νοσοκομεία της Ελλάδας και της Γερμανίας με εξειδίκευση στη λειτουργική και αισθητική χειρουργική ρινός αλλά και στην ενδοσκοπική χειρουργική παραρρίνιων κόλπων.

  Καλέστε σήμερα στο 215 50 55 753 για να κλείσετε το ραντεβού σας