Πολύποδες φωνητικών χορδών, Οζίδια, Κοκκιώματα και Θηλώματα των Φωνητικών Χορδών

πολύποδες φωνητικών χορδών

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Κατά τη διάρκεια οξέος τραύματος ή χρόνιου ερεθισμού, οι φωνητικές χορδές μπορεί να αλλάξουν με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά να αναπτυχθούν πολύποδες φωνητικών χορδών, οζίδια ή κοκκιώματα. Όλα οδηγούν σε βραχνάδα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 3 εβδομάδες, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις φωνητικές χορδές. Η διάγνωση βασίζεται στα ευρήματα της λαρυγγοσκοπικής εξέτασης και σε επιλεγμένες περιπτώσεις στη βιοψία για αποκλεισμό του καρκινώματος. Μετά από προσεκτική χειρουργική αφαίρεση των βλαβών, η φωνή επιστρέφει στο φυσιολογικό. Η εξουδετέρωση της πηγής του ερεθίσματος βοηθά στην πρόληψη της υποτροπής.

    Καλοήθη μορφώματα φωνητικών χορδών

    Οι πολύποδες των φωνητικών χορδών είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός οξέος τραυματισμού (όπως από δυνατές φωνές σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου) και συνήθως επηρεάζουν μόνο μία φωνητική χορδή.  Μπορεί να έχουν πολλές άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή της χρόνιας εισπνοής ερεθιστικών παραγόντων (όπως βιομηχανικές αναθυμιάσεις ή καπνός τσιγάρου). Λόγω αυτών των αιτιών επηρεάζουν συνήθως και τις δύο φωνητικές χορδές. Οι πολύποδες είναι συνήθως μεγαλύτεροι και πιο διογκωμένοι από τους όζους και είναι πιο συχνοί στους ενήλικες.

    Τα κοκκιώματα των φωνητικών χορδών (συλλογές ανοσοκυττάρων λόγω φλεγμονής) συχνά προκύπτουν από τραυματισμούς των φωνητικών χορδών από ανεξέλεγκτη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) ή βλάβη κατά τη διάρκεια της ενδοτραχειακής διασωλήνωσης (εισαγωγή πλαστικού αναπνευστικού σωλήνα μέσω του στόματος στον αεραγωγό). Τα κοκκιώματα είναι συχνά στους ενήλικες.

    Οζίδια (κάλοι ή κομβία) φωνητικών χορδών εμφανίζονται και στις δύο φωνητικές χορδές και οφείλονται κυρίως σε ακατάλληλη χρήση της φωνής (τραγούδι ή φωνές για μεγάλο χρονικό διάστημα ή χρήση της φωνής σε αφύσικα χαμηλή συχνότητα). Οζίδια μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε παιδιά.

    Τα θηλώματα των φωνητικών χορδών είναι καλοήθη κονδυλωματώδη μορφώματα που προκαλούνται από ορισμένους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός μπορεί να αποκτηθεί κατά τον τοκετό. Τα μορφώματα αυτά είναι πιο συχνά μεταξύ των ηλικιών 1 και 4, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και σε οποιαδήποτε ηλικία. Η βραχνάδα ή το αδύναμο κλάμα είναι πρώιμα σημάδια. Μερικές φορές τα θηλώματα μπλοκάρουν τον αεραγωγό και παρεμποδίζουν την αναπνοή.

    πολύποδες φωνητικών χορδών πολύποδες φωνητικών χορδών

    Προβλήματα με τις φωνητικές χορδές

    Όταν χαλαρώνουν, οι φωνητικές χορδές σχηματίζουν κανονικά ένα άνοιγμα σε σχήμα V που επιτρέπει στον αέρα να ρέει ελεύθερα στην τραχεία. Οι φωνητικές χορδές ανοίγουν όταν εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες (εισπνοή) και κλείνουν στην κατάποση ή την ομιλία. Ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο στο πίσω μέρος του στόματος για να δει τις φωνητικές χορδές. Με τον τρόπο αυτό ελέγχει για προβλήματα όπως έλκη εξ επαφής, κοκκιώματα, πολύποδες, οζίδια, παράλυση και καρκίνο. Όλα αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τη φωνή. Η παράλυση μπορεί να είναι μονόπλευρη ή να επηρεάσει και τις δύο φωνητικές χορδές.

    πολύποδες φωνητικών χορδών

    Πολύποδες Φωνητικών Χορδών: Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα των πολυπόδων των φωνητικών χορδών, των οζιδίων και των κοκκιωμάτων περιλαμβάνουν χρόνια βραχνάδα και τραχιά φωνή. Τείνουν να αναπτύσσονται σε ημέρες έως εβδομάδες.

     

    Διάγνωση

    • Εξέταση με σύγχρονα ενδοσκόπια στο ιατρείο
    • Μερικές φορές με βιοψία

    Ο γιατρός διαγιγνώσκει οζίδια φωνητικών χορδών, πολύποδες, κοκκιώματα ή θηλώματα μετά από εξέταση των φωνητικών χορδών. Η εξέταση πραγματοποιείται με άκαμπτο ή λεπτό, εύκαμπτο οπτικό σωλήνα (ενδοσκόπηση λάρυγγα).

    Μερικές φορές, για τη διάγνωση των θηλωμάτων, αφαιρεί μια μικρή ποσότητα ιστού και τον αποστέλλει για ιστολογική εξέταση για να αποκλείσει πιθανή κακοήθεια.

     

    Θεραπεία

    • Ανάπαυση της φωνής
    • Μερικές φορές φωνοθεραπεία
    • Άλλοτε χειρουργική επέμβαση

    Η αντιμετώπιση των όζων, των πολυπόδων και των κοκκιωμάτων των φωνητικών χορδών συνίσταται κυρίως στην αποφυγή οτιδήποτε ερεθίζει τον λάρυγγα και στην ανάπαυση της φωνής όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης της φωνής, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ώστε ο ενδιαφερόμενος να μάθει να μιλάει ή να τραγουδά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονούνται υπερβολικά οι φωνητικές χορδές. Άλλα μέτρα για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους (πχ δάσκαλοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές) περιλαμβάνουν τη σωστή ενυδάτωση και τις διατροφικές αλλαγές.

    Τα περισσότερα οζίδια και κοκκιώματα εξαφανίζονται με αυτή τη θεραπεία. Αυτά που δεν υποχωρούν και είναι ευμεγέθη πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά, αλλά τείνουν να μεγαλώνουν ξανά εάν ο ασθενής δεν αποβάλλει συνήθειες κατάχρησης των φωνητικών χορδών.

    Οι περισσότεροι πολύποδες πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά για να αποκατασταθεί η φυσιολογική φωνή του ατόμου.

    Σε περιπτώσεις  θηλωμάτων των φωνητικών χορδών γίνονται επεμβάσεις ή θεραπεία με λέιζερ. Μερικές φορές χορηγούνται αντιιικά φάρμακα σε σοβαρές περιπτώσεις ενώ ο εμβολιασμός κατά του HPV μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξή τους.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Λίτο Πέτρο. Ο ιατρός είναι επιστημονικός συνεργάτης του «Κέντρου Μικρο-Ενδοσκοπικής χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία». Επίσης, έχει ειδικευτεί σε νοσοκομεία της Ελλάδας και της Γερμανίας με μεγάλη εμπειρία σε παθήσεις του λάρυγγα.

    επικοινωνία επικοινωνία