Ωτοπλαστική

ωτοπλαστική-ωτορινολαρυγγολόγος-ωρλ-λίτος-πέτρος-αθήνα-παγκράτι

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει τη λύση στις δυσμορφίες και τις ατέλειες που αφορούν τα ωτικά πτερύγια. Τα αυτιά είναι άλλωστε από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εμφάνισης ενός ανθρώπου. Εάν δεν χαρακτηρίζονται από συμμετρία, δημιουργούν μεγάλο αισθητικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνικότητα.

Η συνήθης αιτία για να πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική είναι το σύνδρομο των αφεστώτων ώτων. Αξιοσημείωτο είναι πως η ωτοπλαστική είναι η μοναδική αισθητική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρή ηλικία,

Ωτοπλαστική : τι είναι τα αφεστώτα ώτα

Τα αφεστώτα ώτα ή απλούστερα τα “πεταχτά αυτιά” δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δυσμορφία των πτερυγίων των αυτιών. Η κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού είτε η ύπαρξη μιας υπερβολικά μεγάλης κόγχης του πτερυγίου. Με την ωτοπλαστική ουσιαστικά ο χειρουργός δημιουργεί τεχνητή ανθέλικα ή ελαττώνει το μεγέθους της κόγχης, με τεχνική αφαίρεσης τμήματος χόνδρου της κόγχης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αυτιά να αποκτούν κανονικό σχήμα και να μην “πετάνε”.

Ωτοπλαστική : σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επέμβαση

Δεν υπάρχει μεγάλος ηλικιακός περιορισμός όσον αφορά την ωτοπλαστική. Η διαδικασία ανάπτυξης των αυτιών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% στην ηλικία των έξι ετών. Από αυτή την ηλικία και έπειτα μπορεί κανείς να υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση.

Ωτοπλαστική κατά την παιδική ηλικία

Το πρόβλημα των αφεστώτων ώτων γίνεται αντιληπτό κατά τη γέννηση του παιδιού. Εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό στην ηλικία των έξι ετών, είναι ωφέλιμο πριν τα παιδιά εισέλθουν στη σχολική τάξη να διενεργείται η επέμβαση. Πολλοί γονείς αποφασίζουν να υποβληθεί το παιδί τους σε ωτοπλαστική για να προλάβουν τα κακόβουλα σχόλια για την εμφάνιση του παιδιού τους και να αποφύγουν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να  επηρεάσει την μετέπειτα κοινωνικότητα του.

Ωτοπλαστική : η διαδικασία της επέμβασης

Όπως τα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου διαφέρουν έτσι διαφέρει και το μέγεθος του προβλήματος. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει την κατάσταση και με βάση την εμπειρία του θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο κάποια στοιχεία της διαδικασίας είναι κοινά για όλους τους ασθενείς.  Ο χειρούργος σχεδιάζει με προσοχή τα ακριβή σημεία που πρέπει να διορθωθούν. Έπειτα ανοίγει τομή στην πίσω πλευρά του αυτιού, ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή. Αφού απομακρύνει το πλεονάζον δέρμα, μορφοποιεί τον χόνδρο του αυτιού και σχηματίζει την τεχνητή ανθέλικα. Τέλος συρράφει με ειδική τεχνική το πτερύγιο του αυτιού.

Ωτοπλαστική : πόση είναι η διάρκεια της επέμβασης

Το πόσο θα διαρκέσει η ωτοπλαστική εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το αισθητικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες.

Ωτοπλαστική : τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται

Εάν η ωτοπλαστική πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, επιλέγεται η γενική αναισθησία κυρίως για να μην ταραχθεί ο ψυχισμός τους από  την εμπειρία του χειρουργείου. Εάν πραγματοποιείται σε άτομα άνω των 16 ετών, τότε στις περισσότερες των περιπτώσεων ο τύπος αναισθησίας που προτιμάται είναι τοπική με μέθη.

Ωτοπλαστική : μετεγχειρητική πορεία

Στην περίπτωση που η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό τοπική αναισθησία και μέθη μετά από 2 – 3 ώρες το άτομο επιστρέφει σπίτι του. Αν όμως πραγματοποιήθηκε με γενική αναισθησία θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα, αφού προηγουμένως ο γιατρός  τον συμβουλεύσει σχετικά με τους τρόπους φροντίδας και υγιεινής της περιοχής.

Μετά την επέμβαση χορηγούνται αντιβιοτικά για την αποφυγή μολύνσεων και αντιφλεγμονώδη προκειμένου να υποχωρήσει γρηγορότερα το οίδημα. Το άτομο θα πρέπει να φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο για 1 εβδομάδα. Έπειτα αυτός θα αντικατασταθεί με έναν λεπτότερο, τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει για 1 εβδομάδα ακόμη. Αυτές τις δύο εβδομάδες, ώσπου να  αφαιρεθούν τα ράμματα θα πρέπει να να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Ωτοπλαστική : πόσο επώδυνη είναι

Η ωτοπλαστική συγκαταλέγεται στις πιο ανώδυνες πλαστικές επεμβάσεις. Ο πόνος που νοιώθει ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι ήπιος και ελαχιστοποιείται με τη λήψη αναλγητικών.  Το μόνο αρνητικό είναι ίσως ο ελαστικός επίδεσμος που πρέπει να φοράει αναγκαστικά το άτομο και μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία ή ελαφρύ μούδιασμα.

Ωτοπλαστική και επιπλοκές

Η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά το θέμα των επιπλοκών. Εάν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος, ο κίνδυνος να εμφανιστούν επιπλοκές είναι μηδαμινός. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό το άτομο μετά το πέρας της επέμβασης να εμφανίσει αιμάτωμα ή να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Ωτοπλαστική : πότε θα είναι σε θέση το άτομο να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες

Αφού περάσουν μερικές ημέρες το άτομο μπορεί να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού χωρίς όμως να καταπονεί τον οργανισμό του.  Η σωματική άσκηση καλό θα ήταν να αποφευχθεί τον πρώτο μήνα μετά τη ωτοπλαστική. Ύστερα από περίπου 12 ημέρες, όταν θα αφαιρεθεί δηλαδή και ο δεύτερος επίδεσμος, το άτομο είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως επίσης και στην εργασία του. Στην περίπτωση βέβαια που δεν τον ενοχλεί ο επίδεσμος μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα, αλλά πάντα με τη δέουσα προσοχή.

Ωτοπλαστική : ιδιαίτερη συμπεριφορά που θα πρέπει να υιοθετήσετε μετά την επέμβαση

Οι γενικές συμβουλές προφύλαξης μετά την ωτοπλαστική είναι οι ακόλουθες :

  • Μην κοιμάστε στο πλάι
  • Μην εκτίθεστε παρατεταμένα στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Μην κάνετε πολύωρες συζητήσεις από το τηλέφωνο
  • Μην χρησιμοποιείτε ακουστικά