Ωτοπλαστική

Ωτοπλαστική: Αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε δυσμορφίας των αυτιών

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει τη λύση στις δυσμορφίες και τις ατέλειες που αφορούν τα ωτικά πτερύγια. Τα αυτιά είναι άλλωστε από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εμφάνισης ενός ανθρώπου. Εάν δεν χαρακτηρίζονται από συμμετρία, δημιουργούν μεγάλο αισθητικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνικότητα.

Η συνήθης αιτία για να πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική είναι το σύνδρομο των αφεστώτων ώτων. Αξιοσημείωτο είναι πως η ωτοπλαστική είναι η μοναδική αισθητική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρή ηλικία.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι τα αφεστώτα ώτα;

  Τα αφεστώτα ώτα ή απλούστερα τα “πεταχτά αυτιά” δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δυσμορφία των πτερυγίων των αυτιών. Η κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού είτε η ύπαρξη μιας υπερβολικά μεγάλης κόγχης του πτερυγίου. Με την ωτοπλαστική ουσιαστικά ο χειρουργός δημιουργεί την πτυχή της ανθέλικας ή ελαττώνει το μεγέθους της κόγχης, με τεχνική αφαίρεσης τμήματος χόνδρου της κόγχης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αυτιά να αποκτούν κανονικό σχήμα και να μην “πετάνε”.

  Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε πλαστική αυτιών;

  Δεν υπάρχει μεγάλος ηλικιακός περιορισμός όσον αφορά την ωτοπλαστική. Η διαδικασία ανάπτυξης των αυτιών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80% στην ηλικία των έξι ετών. Από αυτή την ηλικία και έπειτα μπορεί κανείς να υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση.

  ωτοπλαστικήωτοπλαστική

  Ωτοπλαστική κατά την παιδική ηλικία

  Το πρόβλημα των αφεστώτων ώτων γίνεται αντιληπτό κατά τη γέννηση του παιδιού. Εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό στην ηλικία των έξι ετών, είναι ωφέλιμο πριν τα παιδιά εισέλθουν στη σχολική τάξη να διενεργείται η επέμβαση. Πολλοί γονείς αποφασίζουν να υποβληθεί το παιδί τους σε ωτοπλαστική για να προλάβουν τα κακόβουλα σχόλια για την εμφάνιση του παιδιού τους και να αποφύγουν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να  επηρεάσει την μετέπειτα κοινωνικότητα του.

  Ωτοπλαστική : η διαδικασία της επέμβασης

  Όπως τα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου διαφέρουν έτσι διαφέρει και το μέγεθος του προβλήματος. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει την κατάσταση και με βάση την εμπειρία του θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο κάποια στοιχεία της διαδικασίας είναι κοινά για όλους τους ασθενείς.  Ο χειρουργός σχεδιάζει με προσοχή τα ακριβή σημεία που πρέπει να διορθωθούν. Έπειτα ανοίγει τομή στην πίσω πλευρά του αυτιού, ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή. Αφού απομακρύνει το πλεονάζον δέρμα, ελαττώνει τον χόνδρο στην περιοχή της κόγχης και σχηματίζει την πτυχή της ανθέλικας. Τέλος συρράφει με ειδική τεχνική το πτερύγιο του αυτιού.

  Ωτοπλαστική : πόση είναι η διάρκεια της επέμβασης;

  Το πόσο θα διαρκέσει η ωτοπλαστική εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το αισθητικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες.

  Ωτοπλαστική : τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

  Εάν η ωτοπλαστική πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, επιλέγεται η γενική αναισθησία κυρίως γιατί είναι δύσκολη η συνεργασία των παιδιών σε μια επέμβαση. Εάν πραγματοποιείται σε άτομα άνω των 16 ετών, τότε υπάρχει η επιλογή σε συνεργάσιμα άτομα να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη.

  Ωτοπλαστική : μετεγχειρητική πορεία

  Στην περίπτωση που η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό τοπική αναισθησία και μέθη την ίδια ημέρα το άτομο επιστρέφει σπίτι του. Αν όμως πραγματοποιήθηκε με γενική αναισθησία θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα, αφού προηγουμένως ο γιατρός  τον συμβουλεύσει σχετικά με τους τρόπους φροντίδας και υγιεινής της περιοχής.

  Μετά την επέμβαση χορηγούνται αντιβιοτικά για την αποφυγή μολύνσεων και αντιφλεγμονώδη προκειμένου να υποχωρήσει γρηγορότερα το οίδημα. Το άτομο θα πρέπει να φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο για 2 ημέρες. Έπειτα αυτός θα αντικατασταθεί με έναν λεπτότερο, τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει για 1 εβδομάδα ακόμα αλλά μόνον κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές τις 10 ημέρες, ώσπου να  αφαιρεθούν τα ράμματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

  Ωτοπλαστική : πόσο επώδυνη είναι;

  Η ωτοπλαστική συγκαταλέγεται στις πιο ανώδυνες πλαστικές επεμβάσεις. Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι ήπιος και ελαχιστοποιείται με τη λήψη αναλγητικών. Ο ελαστικός επίδεσμος που πρέπει να φοράει αναγκαστικά το άτομο πρέπει να είναι χαλαρός, να μην πιέζει ώστε να μην του προκαλέσει δυσφορία ή ισχαιμία.

  επικοινωνία επικοινωνία

  Ωτοπλαστική και επιπλοκές

  Η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά το θέμα των επιπλοκών. Εάν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος, ο κίνδυνος να εμφανιστούν επιπλοκές είναι μηδαμινός. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό το άτομο μετά το πέρας της επέμβασης να εμφανίσει αιμάτωμα ή να δημιουργηθεί φλεγμονή, κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται χωρίς αρνητικές συνέπιες με τον σωστό μετεγχειρητικό έλεγχο και συνεργασία γιατρού και ασθενή.

  Πλαστική αυτιών : πότε θα είναι σε θέση το άτομο να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες;

  Μετά από 2 ημέρες και την αφαίρεση του πρώτου επιδέσμου το άτομο μπορεί να ασχολείται με ελαφρές δουλειές και πνευματική εργασία χωρίς να καταπονείται σωματικά. Η έντονη σωματική άσκηση καλό θα ήταν να αποφευχθεί τις πρώτες 2 – 3 εβδομάδες μετά την ωτοπλαστική.

  Διόρθωση αφεστώτων ώτων : ιδιαίτερη συμπεριφορά που θα πρέπει να υιοθετήσετε μετά την επέμβαση

  Οι γενικές συμβουλές προφύλαξης μετά την ωτοπλαστική είναι οι ακόλουθες :

  • Μην κοιμάστε στο πλάι
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Μην κάνετε πολύωρες συζητήσεις από το τηλέφωνο
  • Μην χρησιμοποιείτε ακουστικά

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ωτοπλαστική, επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Πέτρο Λίτο, επιμελητή ΩΡΛ της Βιοκλινικής Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη του «Κέντρου Μικρο-ενδοσκοπικής χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία».


  Καλέστε σήμερα στο 215 50 55 753 για να κλείσετε ένα ενημερωτικό ραντεβού

  Φόρμα Επικοινωνίας