Το κερί του αυτιού, γνωστό και ως βύσμα κυψελίδας, είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και εξυπηρετεί πολλές κρίσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της λίπανσης, του καθαρισμού και της προστασίας του αυτιού από λοιμώξεις. Συνεπώς, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του αυτιού από ξένα σωματίδια, υγρασία και μολύνσεις, καθώς παγιδεύει τη σκόνη και άλλους μικροοργανισμούς εμποδίζοντάς τα να φθάσουν και να προκαλέσουν βλάβες όπως κάποια μόλυνση στο τύμπανο του αυτιού. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, το κερί του αυτιού μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει δυσφορία, προβλήματα ακοής και άλλες επιπλοκές. Η συσσώρευση βύσματος κυψελίδας στο αυτί μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, ερεθισμό, πόνο στο αυτί, ζάλη, εμβοές και άλλα προβλήματα. Ως εκ τούτου, η έγκαιρη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Κερί αυτιού: Αιτίες συσσώρευσης
Η πρωταρχική ίσως αιτία της συσσώρευσης κεριού στο αυτί είναι η χρήση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων για τον καθαρισμό του αυτιού. Ιδίως η ακατάλληλη χρήση μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα, καθώς, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, δεν προορίζεται για καθαρισμό του εσωτερικού του αυτιού αλλά του εξωτερικού του. Όταν η μπατονέτα εισάγεται στον έξω ακουστικό πόρο, απλά αφαιρεί την επιφανειακή στιβάδα του βύσματος κυψελίδας και ωθεί το υπόλοιπο βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο, οδηγώντας σε συσσώρευση κεριού. Παράλληλα, η υπερβολική παραγωγή κεριού από το αυτί μπορεί να συμβεί λόγω ορισμένων δερματικών παθήσεων, συγγενών ή επίκτητων στενώσεων του έξω ακουστικού πόρου, εξοστώσεων, υπερβολικής τριχοφυΐας στην περιοχή ή συχνής χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας ή ωτοασπίδων. Τέλος, άτομα προχωρημένης ηλικίας ή άνθρωποι με αναπτυξιακές αναπηρίες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερβολική ποσότητα από κερί αυτιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά το πρόβλημα γίνεται αντιληπτό έπειτα από την είσοδο νερού στο αυτί, όπως μετά από μπάνιο στη θάλασσα, καθώς το νερό προκαλεί διόγκωση του κεριού και κατά συνέπεια απόφραξη.
Αντιμετώπιση βύσματος κυψελίδας
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία επίσκεψη στο ιατρείο. Οι ωτικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν να μαλακώσει το κερί του αυτιού, ωστόσο, η επίσκεψη σε ΩΡΛ είναι απαραίτητη, προκειμένου το βύσμα κυψελίδας να αφαιρεθεί αποτελεσματικά και να προληφθούν περαιτέρω δυσάρεστες καταστάσεις. Η αφαίρεση του βύσματος κυψελίδας πραγματοποιείται συνήθως με τη χρήση τεχνικών αναρρόφησης. Εάν ωστόσο η σύστασή του είναι σκληρή, συνήθως έχει ένδειξη η απομάκρυνσή του με ειδικό άγκιστρο ή λαβίδα. Η διαδικασία του καθαρισμού πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες για την αποφυγή τραυματισμού στις ευαίσθητες δομές του αυτιού.
Κερί αυτιού: Πρόληψη συσσώρευσης
Για την πρόληψη της συσσώρευσης κεριού στο αυτί, αρχικά είναι σημαντική η αποφυγή της χρήσης της μπατονέτας. Η τοποθέτηση μπατονέτας ή άλλων αντικειμένων στον ακουστικό πόρο μπορεί να ωθήσει το κερί περαιτέρω προς τα μέσα, οδηγώντας σε συσσώρευση. Αυτή η πρακτική συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται. Παράλληλα, ο απαλός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου με ένα βρεγμένο πανί μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή υπερβολικής συσσώρευσης κεριού. Τέλος, ο προληπτικός καθαρισμός των αυτιών συνήθως μια φορά τον χρόνο σε ΩΡΛ ιατρό, μπορεί να προλάβει δυσάρεστες επιπλοκές.
Κίνδυνοι από τη συσσώρευση κεριού στο αυτί
Αρχικά, εάν το κερί αυτιού συσσωρευτεί, μπορεί να εμποδίσει τα ηχητικά κύματα να φτάσουν στο τύμπανο, με αποτέλεσμα την προσωρινή απώλεια ή μείωση της ακοής. Παράλληλα, το συσσωρευμένο κερί αυτιού μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, εκκρίσεις από τον ακουστικό πόρο, κνησμό, δυσοσμία από το αυτί και πυρετό. Επίσης, η υπερβολική συγκέντρωση κεριού μπορεί να προκαλέσει εμβοές, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακουστικούς ήχους (κουδούνισμα, βούισμα και σφύριγμα) που γίνονται αντιληπτοί στο ένα ή και στα δυο αυτιά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι λανθασμένες τεχνικές αφαίρεσης του κεριού από το αυτί, ειδικά χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στο ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου ή ακόμη και διάτρηση τυμπάνου.
Συμπερασματικά, το κερί του αυτιού διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του αυτιού. Αν και συνήθως δεν προκαλεί βλάβες, η υπερβολική συσσώρευση κεριού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Η κατανόηση των αιτιών, των μεθόδων θεραπείας και πρόληψης και των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τη συσσώρευση κεριού στο αυτί είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των αυτιών. Η σωστή υγιεινή των αυτιών, σε συνδυασμό με την αποφυγή βλαβερών συνηθειών, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να απαλλαχθούν από την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που σχετίζονται με την συσσώρευση βύσματος κυψελίδας. Ο Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα, Dr. Πέτρος Λίτος, πραγματοποιεί προσεκτική αφαίρεση του βύσματος κυψελίδας, ώστε να πάψει να ασκεί πλέον εμπόδια στην καθημερινότητα του ατόμου.