ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Συνήθως, προκαλούν δυσχέρεια αναπνοής αποφράσσοντας τη μύτη και καταλαμβάνουν κοιλότητες του κεφαλιού όπως τα ιγμόρια. Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Η ύπαρξή τους στα παιδιά (κάτω των 16 ετών) σχετίζεται με την ύπαρξη κυστικής ίνωσης.
Οι ρινικοί πολύποδες δεν μετατρέπονται σε κακοήθεις όγκους, όμως πρέπει να αφαιρούνται πάντοτε ώστε να γίνεται ιστολογική εξέταση και να τίθεται με βεβαιότητα η σωστή διάγνωση. Διαφέρουν από τους πολύποδες που δημιουργούνται σε άλλα όργανα του σώματος ενώ ο όρος πολύποδας χρησιμοποιείται για περιγραφικούς λόγους.
Πού οφείλονται οι ρινικοί πολύποδες;
Η αιτιολογία των ρινικών πολυπόδων δεν είναι γνωστή αλλά συνήθως οφείλονται σε κάποια φλεγμονή της μύτης. Οι παράγοντες που συσχετίζονται με την εμφάνιση των ρινικών πολυπόδων είναι:
- Το οικογενειακό ιστορικό και οι γενετικοί παράγοντες
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες (π.χ. υγρασία, σκόνη)
- Αλλεργική ρινίτιδα
- Άσθμα
- Δυσανεξία σε φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη)
- Χρόνια φλεγμονή από ιούς και βακτήρια
- Φλεγμονή από μύκητες
- Η έλλειψη της βιταμίνης D3
- Κάπνισμα
Ποια συμπτώματα εκδηλώνουν οι ρινικοί πολύποδες;
Συνήθως, οι ρινικοί πολύποδες συνυπάρχουν και με άλλες παθήσεις της ρινός. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούν είναι:
- Δυσκολία στην εισπνοή και εκπνοή
- Μείωση όσφρησης
- Απώλεια γεύσης
- Κεφαλαλγίες
- Πόνος στα δόντια της άνω γνάθου
- Αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο
- Κνησμός στην περιοχή των ματιών
- Υπνική άπνοια
- Ρινική συμφόρηση
- Οπισθορρινικές εκκρίσεις
- Ρινορραγίες (αίμα από τη μύτη)
- Ροχαλητό
Ρινικοί πολύποδες – Διάγνωση
Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων γίνεται από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο στο ιατρείο του με εύκολο και ανώδυνο τρόπο. Αρχικά, ο γιατρός θα εξετάσει το ιστορικό του ασθενή, τα συμπτώματα που παρουσιάζει καθώς και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση ρινός.
Ρινικοί πολύποδες – Θεραπεία
Οι ρινικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά:
- Συντηρητική αγωγή
Όταν οι ρινικοί πολύποδες είναι μικροί σε μέγεθος, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση φαρμάκων από το στόμα, κυρίως αντιϊσταμινικών, αντιβιοτικών ή χαπιών κορτιζόνης (σε έντονα συμπτώματα). Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει επίσης ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό και τη χρήση ρινικών σπρέι με βάση τη κορτιζόνη. Όλα αυτά βοηθούν στην υποχώρηση της φλεγμονής και στην συρρίκνωση των πολυπόδων.
Φαρμακευτική αγωγή δεν χρησιμοποιείται μόνο πριν την χειρουργική επέμβαση, αλλά και ως συμπλήρωμά της μετεγχειρητικά.
Μέσω της συντηρητικής θεραπείας μπορεί να υπάρξει βελτίωση των πολυπόδων, το αποτέλεσμα όμως, συνήθως διατηρείται μόνο κατά τη διάρκεια λήψης της φαρμακευτικής αγωγής.
Χειρουργική θεραπεία
Δυστυχώς υπάρχουν περιστατικά όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι επαρκής ώστε να ελεγχθούν ικανοποιητικά οι ρινικοί πολύποδες. Σε αυτήν την περίπτωση αντιμετωπίζονται ριζικά με την ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων κόλπων. Αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο η οποία σε συνδυασμό με την σωστή μετεγχειρητική αγωγή και παρακολούθηση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και με τη χρήση ειδικών άκαμπτων ενδοσκοπικών εργαλείων και κάμερα υψηλής ανάλυσης. Τα ειδικά εργαλεία εισάγονται στο εσωτερικό τη μύτης χωρίς να γίνονται εξωτερικές τομές. Παράλληλα, με την κάμερα ο γιατρός προσεγγίζει τα σημεία όπου εντοπίζονται οι ρινικοί πολύποδες. Στη συνέχεια, καθαρίζονται ενδοσκοπικά οι ρινικές θαλάμες από τον παθολογικό ιστό καθώς και οι κοιλότητες των παραρρινίων κόλπων διανοίγονται και καθαρίζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να προλαμβάνονται νέες εξάρσεις ρινικών πολυπόδων στο μέλλον και να ελαχιστοποιούνται τα επεισόδια υποτροπών.
Είναι μία γρήγορη και ανώδυνη επέμβαση ενώ δεν απαιτείται μακρά νοσηλεία.
Για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού πριν αλλά και μετά τη χειρουργική επέμβαση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Ωστόσο, ο ασθενής οφείλει να επισκέπτεται τον ωτορινολαρυγγολόγο 2-3 φορές τον χρόνο ώστε να ελέγχεται και να διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης.