ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ρινικό Διάφραγμα
Το ρινικό διάφραγμα (διάφραγμα μύτης) αποτελείται από χόνδρο και οστό, είναι δηλαδή μια οστεοχόνδρινη δομή της οποίας οι βασικές λειτουργίες είναι να διαμορφώνει το σχήμα της μύτης, να τη στηρίζει και να βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της αναπνοής μαζί με τις ρινικές κόγχες και τη ρινική βαλβίδα. Aναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 17 ετών όπου και διαμορφώνεται το τελικό του σχήμα.
Διάφραγμα με σκολίωση
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων αντιμετωπίζει προβλήματα με το ρινικό διάφραγμα, το οποίο είναι σκολιωτικό (στραβό) είτε και από τις δύο πλευρές είτε μόνο από τη μία.
Τι σημαίνει σκολιωτικό διάφραγμα (στραβό διάφραγμα);
Όταν το διάφραγμα είναι σκολιωτικό τότε η μύτη παρουσιάζει ασυμμετρία και ανισορροπία στις ρινικές κοιλότητες. Πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει μικρή ή μεγάλη σκολίωση του διαφράγματος είτε συγγενή, δηλαδή εκ γενετής, είτε επίκτητη. Στην περίπτωση που η σκολίωση είναι μεγάλη τότε η επέμβαση προκειμένου να διορθωθεί θεωρείται επιβεβλημένη.
Γιατί κάποιοι έχουν σκολιωτικό διάφραγμα;
Το διάφραγμα μπορεί να παρουσιάζει ανωμαλίες είτε λόγω κληρονομικής προδιάθεσης είτε λόγω κάποιου σφοδρού τραυματισμού, ο οποίος παρεκτόπισε το διάφραγμα από τη μέση της μύτης, με συνέπεια να αναπτυχθεί στραβά. Το παρεκτοπισμένο διάφραγμα δεν έχει πλέον φυσιολογική δομή και ονομάζεται σκολιωτικό. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα λέμε πως πάσχουν από σκολίωση ρινικού διαφράγματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη προβλήματος στο διάφραγμα;
Όταν υπάρχει πρόβλημα με το διάφραγμα συνήθως το άτομο ταλαιπωρείται από τα ακόλουθα συμπτώματα :
- κεφαλαλγία
- δυσχέρεια στην αναπνοή
- αίσθημα βάρους στο μέτωπο
- κόπωση
- υπνική άπνοια
- ροχαλητό
- διαταραγμένη ποιότητα ύπνου
- επίμονη ρινίτιδα
- συχνές φαρυγγίτιδες
- συχνές επιστάξεις (ρινορραγία)
- υποτροπιάζουσες παραρρινοκολπίτιδες
Διάφραγμα : πότε πρέπει να ζητήσω τη βοήθεια ωτορινολαρυγγολόγου;
Στην περίπτωση που το άτομο ταλαιπωρείται από συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί έναν έμπειρο ιατρό ΩΡΛ, ο οποίος αφού το υποβάλλει στην κατάλληλη εξέταση, θα αποφανθεί για το αν έχει σκολιωτικό διάφραγμα ή όχι και ενδεχομένως να συστήσει χειρουργική επέμβαση (διαφραγματοπλαστική).
Διάφραγμα και αποκατάσταση μέσω χειρουργικής επέμβασης;
Η επέμβαση για να αποκατασταθεί το προβληματικό ρινικό διάφραγμα πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου 1 ώρα. Η επεμβατική διαδικασία γίνεται στο εσωτερικό της μύτης χωρίς να διενεργούνται εξωτερικές τομές ή να υπάρχουν ουλές.
Κατά την επέμβαση ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του διαφράγματος που είναι σκολιωτικό, το οποίο αφορά το οστέινο ή το χόνδρινο τμήμα και στη συνέχεια προβαίνει στον ευθειασμό του. Εδώ να αναφέρουμε ότι σχεδόν πάντα, στην ίδια επέμβαση, είναι απαραίτητη και μια παρέμβαση στις ρινικές κόγχες (κόγχες μύτης), μείωση δηλαδή του μεγέθους του μαλακού ιστού που βρίσκεται εκατέρωθεν του ρινικού διαφράγματος είτε με καυτηριασμό με ραδιοσυχνότητες, είτε με κογχοπλαστική. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται ο όγκος της ρινικής κοιλοτήτας και επανέρχεται σε φυσιολογικό μέγεθος ούτως ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ρινικής αναπνοής.
Διάφραγμα: μετεγχειρητική πορεία
Μετά την εγχείρηση στο διάφραγμα ο ασθενής παραμένει είτε για λίγες ώρες, είτε για μία ημέρα στο νοσοκομείο κυρίως για προληπτικούς λόγους. Ο γιατρός του χορηγεί επίσης προληπτικά αντιβιοτική αγωγή για αποφυγή τυχόν μικροβιακών λοιμώξεων ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χορηγείται αναλγητική αγωγή, καθώς η επέμβαση στο διάφραγμα δεν συγκαταλέγεται στις επώδυνες. Τέλος του εξηγεί διεξοδικά τι ακριβώς πρέπει να κάνει όσον αφορά τη σωστή υγιεινή της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της επέμβασης δεν υπάρχει οίδημα ή εκχυμώσεις (μελανιές). Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανεπαίσθητος και από την επόμενη κιόλας ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άφοβα σε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να λουστεί, να κάνει περίπατο και να εργαστεί, εάν βέβαια η εργασία του δεν είναι χειρωνακτική.
Διάφραγμα : ποια είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης;
Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση η ζωή του ασθενή αλλάζει θεαματικά. Ο ευθειασμός του διαφράγματος αφήνει τον αέρα να περνά ελεύθερα μέσα από τη μύτη και έτσι απαλλάσσεται από όλα τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν και δυσχέραιναν την καθημερινότητά του. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα και εάν δεν τραυματιστεί σοβαρά στη μύτη, το διάφραγμα παραμένει ίσιο και δεν εμφανίζεται ξανά δυσκολία στην ρινική αναπνοή εφ’ όρου ζωής.
Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά την επέμβαση διαφράγματος;
Μετά από κάθε επέμβαση είναι λογικό πως θα χρειαστεί για ορισμένο διάστημα να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις κινήσεις μας και να περιποιούμαστε ιδιαίτερα τη χειρουργηθείσα περιοχή. Αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Έτσι μετά την επέμβαση :
- Απαγορεύεται η οδήγηση την ημέρα μετά το χειρουργείο
- Για λίγες ημέρες δεν θα πρέπει να φυσάτε έντονα τη μύτη σας
- Εάν νιώσετε πως θέλετε να φταρνιστείτε είναι προτιμότερο να το κάνετε με το στόμα ανοιχτό
- Καλό θα ήταν να αποφύγετε τη σωματική κόπωση για τουλάχιστον 1 εβδομάδα
- Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την υγιεινή του εσωτερικού της μύτης
- Σε περίπτωση που υπάρξει απόφραξη της μύτης ή βλέννα πρέπει να κάνετε πλύσεις με φυσιολογικό ορό.
- Στην περίπτωση που εμφανίσετε πυρετό (δέκατα) δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε. Θεωρείται φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, μόνο εάν είναι υψηλός πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Διάφραγμα και μετεγχειρητική παρακολούθηση
Ο γιατρός μετά το χειρουργείο, θα ορίσει την ημερομηνία εξέτασης ώστε να πραγματοποιηθεί η μετεγχειρητική φροντίδα και να γίνει προσεκτικός καθαρισμός του εσωτερικού της μύτης. Αμέσως μετά το άτομο μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα, απαλλαγμένο από τους περιορισμούς και τα προβλήματα του παρελθόντος.
Για περισσότερες πληροφορίες και εξειδικευμένη διάγνωση επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Πέτρο Λίτο, επιμελητή ΩΡΛ της Βιοκλινικής Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη του «Κέντρου Μικρο-ενδοσκοπικής χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία».
Καλέστε σήμερα στο 215 50 55 753 για να κλείσετε το ραντεβού σας