Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Με τον όρο σκολίωση ρινικού διαφράγματος αναφερόμαστε σε μια δυσμορφία του σχήματος της ρινικής κοιλότητας, η οποία πολύ συχνά οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή.

    Το διάφραγμα συνίσταται από οστό και χόνδρο και αποτελεί ένα τοίχωμα το οποίο χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε δύο μέρη. Η ανατομική δυσμορφία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η μία ή και οι δύο ρινικές θαλάμες να παρουσιάζουν στενότητα, κάτι που συνεπάγεται τη μη επαρκή διέλευση του αέρα για την καλή λειτουργία της ρινός αλλά και την φυσιολογική οξυγόνωση του οργανισμού (αναπνοή).

    Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος;

    Η πλειοψηφία των ασθενών με σκολίωση ρινικού διαφράγματος εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

    • Δυσκολία αναπνοής από τη μύτη
    • Ρινική συμφόρηση
    • Συχνή εμφάνιση ιγμορίτιδας και ρινίτιδας
    • Πόνος στο μέτωπο και κεφαλαλγία
    • Συχνά επεισόδια ρινορραγίας (αίμα από τη μύτη)
    • Ροχαλητό κατά τον ύπνο (ρογχοπάθεια) ή και υπνική άπνοια
    • Θορυβώδης αναπνοή
    • Κεφαλαλγία
    • Κόπωση

    Σε περιπτώσεις όπου η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν είναι έντονη, ο ασθενής είναι πιθανό να μην εκδηλώσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να γίνουν τόσο επίμονα ώστε να δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενή.

    Πώς προκαλείται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

    Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να είναι είτε συγγενής (από τη γέννηση) είτε επίκτητη. Στην πορεία της ζωής, η εμφάνιση δυσμορφικού διαφράγματος μπορεί να γίνει έπειτα από κάποιο τραυματισμό κατά την άθληση, είτε από κάποια πτώση ή πρόσκρουση.

    Πως γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος;

    Η διάγνωση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος πρέπει να τίθεται πάντα από εξειδικευμένο ΩΡΛ. Ο γιατρός πραγματοποιεί λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια διενεργεί φυσική εξέταση αξιολογώντας εξωτερικά την περιοχή της μύτης. Έπειτα, εξετάζει τη ρινική κοιλότητα εσωτερικά με ενδοσκόπηση ρινός, σε αυτό έχουν συμβάλει καθοριστικά, τα τελευταία χρόνια, τα εύκαμπτα και άκαμπτα ενδοσκόπια ρινός. Με την τεχνολογική αυτή εξέλιξη ο εξειδικευμένος ΩΡΛ αποκτά πολύ αναλυτική εικόνα των προβλημάτων της μύτης, μέσω μιας ανώδυνης διαδικασίας που δεν απαιτεί ενέσιμη αναισθησία.  Πρόκειται για μια γρήγορη εξέταση κατά την οποία ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει εκτός από την σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και παθολογίες όπως υπερτροφία ρινικών κογχών και αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), πολύποδες, ιγμορίτιδα και άλλα.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, για τη συλλογή περισσότερων στοιχείων σχετικά με την περίσταση του ασθενή.

    Αντιμετώπιση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος

    Ο οριστικός τρόπος αντιμετώπισης για την σκολίωση ρινικού διαφράγματος είναι η χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης, πραγματοποιώντας ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αποκαθίσταται η δυσμορφία του διαφράγματος, αφαιρώντας κάποια τμήματα οστεοχόνδρινου ιστού που σχηματίζουν άκανθες και προεξοχές, χωρίς παράλληλα να διαταράσσεται η στήριξη της μύτης.

    Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

    Συχνά ο ευθειασμός της σκολίωσης συνδυάζεται με την επέμβαση αισθητικής ρινοπλαστικής. Σε πολλές περιπτώσεις, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι τόσο έντονη που επηρεάζει την εικόνα ολόκληρης της μύτης, παραμορφώνοντας έτσι το πρόσωπο συνολικά. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής μπορεί να διορθώσει τυχόν αισθητικά προβλήματα που τον ενοχλούν, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα της καθημερινότητάς του. Ο συνδυασμός των δύο αυτών επεμβάσεων (αισθητικής και λειτουργικής) σε μία, αποτελεί πολύ πρακτική επιλογή για όποιον στοχεύει και στην αισθητική βελτίωση της εμφάνισής του.

    Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος – Πόση ώρα διαρκεί η χειρουργική επέμβαση;

    Η συνολική διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος ανέρχεται στα 60 λεπτά περίπου. Στην περίπτωση που η διαδικασία είναι συνδυαστική, δηλαδή πραγματοποιηθεί και αισθητική αποκατάσταση, η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα  του περιστατικού.

    Μετεγχειρητικά, δεν τοποθετούνται στα ρουθούνια του ασθενή πωματισμοί οι οποίοι αποφράσουν την δίοδο του αέρα. Με τη χρήση νέων υλικών είναι δυνατόν από τα πρώτα κιόλας  λεπτά μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα βιώσει αισθητά την βελτίωση της αναπνευστικής του ικανότητας.

    επικοινωνίαεπικοινωνία