Αδενοτομή – Επέμβαση στα κρεατάκια

αδενοτομή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ειδικά στα παιδιά, οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι συχνές. Οι συνέπειες είναι συχνά κρυολογήματα, περιορισμένη ρινική αναπνοή και ροχαλητό. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου ωτός και η συλλογή υγρού του μέσου ωτός δεν είναι επίσης ασυνήθιστα. Η αδενοτομή τότε είναι συνήθως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

    Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

    Τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα και κανονικά χρησιμεύουν για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά στα παιδιά, όμως, τα κρεατάκια μπορεί να διογκωθούν εξαιρετικά λόγω συχνών λοιμώξεων. Στη συνέχεια, τα παιδιά αναπνέουν μόνο από το στόμα τους, ροχαλίζουν συχνά, υποφέρουν από πολλές λοιμώξεις και λοιμώξεις του μέσου ωτός και μπορεί να επηρεαστούν ακόμη και από διακοπή της αναπνοής τη νύχτα (άπνοιες).

    Εάν τα κρεατάκια είναι μόνιμα υπερτροφικά, η ΩΡΛ επιστήμη θεωρεί λογική την αφαίρεση τους. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και μπορεί να γίνει και σε ημερήσια βάση χωρίς διανυκτέρευση.

    Η επέμβαση πραγματοποιείται διαμέσου του στόματος και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Τα κρεατάκια αποκολλώνται από την οροφή του ρινοφάρυγγα στο πίσω μέρος της μύτης με ένα κυρτό δακτυλιοειδές μαχαίρι.

     

    Ενδείξεις για αδενοτομή

    Εκτός από τη δύσκολη ρινική αναπνοή, το ροχαλητό και την ευαισθησία σε λοιμώξεις, η αδενοτομή μπορεί επίσης να ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    αδενοτομή αδενοτομή

    Αντενδείξεις για την επέμβαση είναι οι διαταραχές της πήξης του αίματος, η ακοκκιοκυττάρωση (σοβαρή μείωση των κοκκιοκυττάρων) και η λευχαιμία.

     

    Οδηγίες μετά από χειρουργική επέμβαση αδενοτομής σε παιδιά

    Τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται λίγο μετά την επέμβαση. Σημαντική προϋπόθεση για αυτό όμως είναι η συμπεριφορά του παιδιού μετά το χειρουργείο. Γενικά, στην περιοχή του ρινοφάρυγγα σχηματίζονται λευκές κρούστες.

    Για την καλύτερη επούλωση, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες συμπεριφοράς:

    • καμία σωματική άσκηση, κανένα άθλημα τις πρώτες 7 ημέρες μετά την επέμβαση,
    • πίνετε και τρώτε μόνο χλιαρά, κρύα ή ακόμα και παγωμένα (αλεσμένο ή μαλακό φαγητό, χωρίς γάλα, χωρίς πικάντικα ή σκληρά τρόφιμα)
    • χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα χωρίς μενθόλη, αποφύγετε τις γαργάρες και τα έντονα ξεβγάλματα,
    • χλιαρό ντους και λούσιμο μετά από συνεννόηση με τον γιατρό,
    • αφήστε τα μαλλιά να στεγνώσουν μόνο στον αέρα,
    • αποφυγή έντονης έκθεσης στον ήλιο,
    • αποφύγετε πουλόβερ με ζιβάγκο ή κασκόλ,
    • αποχή από το φαγητό τις πρώτες τέσσερις έως έξι ώρες μετά την επέμβαση

     

    Επιπλοκές αδενοτομής

    Στην ΩΡΛ ειδικότητα η επέμβαση στα κρεατάκια είναι μια από τις λιγότερο επικίνδυνες παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως αιμορραγία ή λοίμωξη κατά τη διάρκεια ή μετά την αδενοτομή, αλλά αυτές είναι διαχειρίσιμες. Ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας ενημερώσει για όλους τους πιθανούς κινδύνους πριν την επέμβαση.

     

    Μετά την επέμβαση:

    Βουλωμένη μύτη: Ακόμη και μετά από μια επέμβαση αδενοτομής, το ενδεχόμενο της βουλωμένης μύτης εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό οφείλεται στην επούλωση της πληγής, η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο. Συνήθως χρησιμοποιούνται αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη ή σπρέι για να διευκολύνουν την αναπνοή.

    Πονόλαιμος: Είναι αναμενόμενος μετά από μια επέμβαση αδενοτομής σε ένα παιδί επειδή υπάρχει μια ανοιχτή πληγή. Το παγωτό μπορεί να προσφέρει ανακούφιση – κάθε παιδί είναι φυσικά χαρούμενο γι ‘αυτό. Εάν ο πόνος επιμένει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παυσίπονα. Εάν ούτε αυτά βοηθούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να ελέγξετε την επούλωση της πληγής.

    Ροχαλητό: Το ροχαλητό μετά από χειρουργική επέμβαση στα κρεατάκια εξακολουθεί να είναι φυσιολογικό τις πρώτες εβδομάδες. Ο λόγος έγκειται στην ακόμη πρησμένη περιοχή του τραύματος. Μόλις μειωθεί το πρήξιμο, θα πρέπει να σταματήσει και το ροχαλητό.

    Αν ταλαιπωρήστε από συχνές λοιμώξεις, επεισόδια υπνικής άπνοιας, αναπνοή από το στόμα και ροχαλητό, τότε επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ΩΡΛ. Η αιτία των παραπάνω μπορεί να είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Η επέμβαση της αδενοτομής πραγματοποιείται τόσο σε παιδιά, όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο Δρ. Πέτρος Λίτος , Χειρουργός ΩΡΛ με μεγάλη εμπειρία σε επεμβάσεις αδενοτομής, θα σας κατευθύνει ως προς σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

    επικοινωνία επικοινωνία