Ωτίτιδα και αυξημένα συμπτώματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες: Γιατί προκύπτει;

Ωτίτιδα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις του αυτιού εκδηλώνονται αρκετά συχνά, ιδιαίτερα κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία. Μάλιστα, η συχνότητα των μολύνσεων των αυτιών είναι υψηλότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με άλλες εποχές. Ένας τύπος ωτίτιδας ωστόσο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθεί το καλοκαίρι, η εξωτερική ωτίτιδα. Η πάθηση αυτή, που ονομάζεται αλλιώς αυτί του κολυμβητή, αποτελεί μια μορφή φλεγμονής στον έξω ακουστικό πόρο που προκαλείται λόγω της συνεχούς έκθεσης του αυτιού σε νερό και υγρασία. Ενώ η ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κυριαρχεί ένα εποχιακό μοτίβο, με υψηλότερη συχνότητα που εμφανίζονται συμπτώματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποιοι παράγοντες όμως λανθάνουν πίσω από αυτή την αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων των αυτιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

Ωτίτιδα και συμπτώματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες: Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι περιβαλλοντικές συνθήκες τείνουν να χαρακτηρίζονται από αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία. Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, ιούς και μύκητες, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και την επιβίωσή τους. Η αυξημένη υγρασία επηρεάζει επίσης τη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στο μέσο αυτί, οδηγώντας ενδεχομένως σε συσσώρευση υγρού και μόλυνση.

Παράλληλα, το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με ψυχαγωγικές δραστηριότητες που έχουν ως επίκεντρο το νερό, όπως το κολύμπι. Η συχνή έκθεση στο νερό ωστόσο μπορεί να προκαλέσει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στον ακουστικό πόρο. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη λοιμώξεων, ιδιαίτερα εάν το νερό είναι μολυσμένο. Σε αυτή την περίπτωση, ενισχύονται οι πιθανότητες εκδήλωσης εξωτερικής ωτίτιδας. Η εξωτερική ωτίτιδα συνιστά φλεγμονή του δέρματος στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού, ο οποίος ξεκινά από το πτερύγιο του αυτιού και καταλήγει στο τύμπανο. Η υγρασία, ειδικά τους θερινούς μήνες, με τη συχνή έκθεση σε νερό λόγω κολύμβησης, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εκδήλωση της πάθησης.

Συσσώρευση κεριού στο αυτί κι εκδήλωση παθήσεων που αφορούν τα αυτιά ιδίως το καλοκαίρι

Το κερί του αυτιού, ιατρικά γνωστό ως κυψελίδα, είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από τους αδένες του ακουστικού πόρου. Εξυπηρετεί έναν ζωτικό σκοπό με τη λίπανση του ακουστικού πόρου, την παγίδευση σκόνης και ξένων σωματιδίων και την πρόληψη λοιμώξεων. Ωστόσο, η υπερβολική συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αυτιού. Όταν το κερί του αυτιού συσσωρεύεται στον ακουστικό πόρο, δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου που εμποδίζει τον σωστό αερισμό των αυτιών, οδηγώντας σε ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον που υποστηρίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και λοίμωξη, δηλαδή ωτίτιδα, η οποία συνεπάγεται συμπτώματα όπως σημαντική ενόχληση και πόνο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ύπαρξη σημαντικής ποσότητας κυψελίδας μέσα στον έξω ακουστικό πόρο ενδέχεται λόγω της συνεχούς επαφής του αυτιού με το νερό, το οποίο η κυψελίδα απορροφά και διογκώνεται, να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη αυτού. Για να αντιμετωπιστεί, αλλά κυρίως να προληφθεί αυτό το ζήτημα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ΩΡΛ, για καθαρισμό αυτιών. Όπως συχνά αναφέρεται, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Είναι σημαντικό κάθε άτομο να είναι προσεκτικό, να διατηρεί τη σωστή υγιεινή των αυτιών και να αναζητά επαγγελματική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσει την υγεία των αυτιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Μία προληπτική εξέταση και καθαρισμός πριν τις διακοπές ή την έναρξη των μπάνιων στη θάλασσα, μπορεί να αποτελέσει σωτήριο μέτρο για την αποφυγή δυσμενών καταστάσεων και ταλαιπωρίας εν μέσω διακοπών. Ο Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα, Dr. Πέτρος Λίτος, πραγματοποιεί καθαρισμό στα αυτιά με σύγχρονες, ανώδυνες μεθόδους, προς αποφυγή εμφάνισης ωτικών λοιμώξεων  όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και κάθε εποχή του χρόνου.