Ωτοπλαστική και διαδικασία επέμβασης: Ποια είναι τα στάδια του χειρουργείου;

Ωτοπλαστική διαδικασία επέμβασης

Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς πεταχτά αυτιά αποτελούν ένα είδος δυσμορφίας του αυτιού που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Για τη διόρθωση των συγκεκριμένων δυσμορφιών, προτού ακόμα δημιουργήσουν προβλήματα στην ψυχολογία των ατόμων, ενδείκνυται η ωτοπλαστική. Η χειρουργική αυτή επέμβαση για την αναδιαμόρφωση των αυτιών μπορεί να δημιουργήσει μια πιο αρμονική και ελκυστική εμφάνιση του προσώπου. Μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για την εκτέλεση της ωτοπλαστικής και τα βήματα που εμπλέκονται στη διαδικασία μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο της τεχνικής που χρησιμοποιείται. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική και η διαδικασία της επέμβασης βασίζεται στη σοβαρότητα της δυσμορφίας των αυτιών και στα επιμέρους χαρακτηριστικά του χόνδρου του αυτιού.

Ωτοπλαστική και διαδικασία επέμβασης: Υπάρχει ηλικιακός περιορισμός;

Η επέμβαση αυτή αποτελεί τη μοναδική ίσως επέμβαση αισθητικής φύσεως που μπορεί να πραγματοποιηθεί και κατά την παιδική ηλικία. Τα παιδιά ηλικίας από έξι ετών και άνω μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση ωτοπλαστικής, επειδή η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80%. Κατά συνέπεια, τα παιδιά από αυτή την ηλικία κι έπειτα μπορούν να υποβληθούν στην συγκεκριμένη επέμβαση χωρίς προβλήματα.

Ωτοπλαστική και αναισθησία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση αναδιαμόρφωσης των αυτιών αποτελεί μια σχετικά λιγότερο επεμβατική διαδικασία, που απαιτεί τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας μαζί με μέθη για έναν ενήλικα ασθενή. Τα παιδιά, ωστόσο, συνήθως χρειάζονται γενική αναισθησία, ώστε να είναι διασφαλισμένη η συνεργασία τους και η ορθή διεξαγωγή της επέμβασης χωρίς περιορισμούς. Η γενική αναισθησία πραγματοποιείται από έναν έμπειρο αναισθησιολόγο ο οποίος θα είναι παρών στο χειρουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για να παρακολουθεί την ανταπόκριση του ασθενούς.

Ωτοπλαστική και διαδικασία επέμβασης: Στάδια χειρουργείου

Οι χειρουργικές τεχνικές ποικίλλουν ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά γενικά, η ωτοπλαστική περιλαμβάνει δύο κύριες διαδικασίες, την αναδιαμόρφωση των φυσιολογικών πτυχών των αυτιών και την συμπλησίασή τους πιο κοντά στο κεφάλι. Πάντα λαμβάνονται υπόψιν, αφού πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες μετρήσεις, οι διαφορές στο σχήμα ώστε τα αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται από τη βέλτιστη δυνατή συμμετρία. Μετά την αναισθησία, η διαδικασία ξεκινά με την πραγματοποίηση μιας τομής στην πίσω επιφάνεια του αυτιού. Η τομή πραγματοποιείται πάνω στην πτυχή η οποία κρύβει επιμελώς την ούτως ή άλλως δυσδιάκριτη ουλή. Η τομή θα επιτρέψει την έκθεση του χόνδρου του αυτιού κάτω από το δέρμα, έτσι ώστε ο χειρουργός να τον επαναδιαμορφώσει με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η αναλογία και η συμμετρία των αυτιών. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και τμήμα του χόνδρου εάν τα αυτιά διαθέτουν μεγάλο μέγεθος ή είναι υπερβολικά «πεταχτά». Ο χειρουργός μπορεί επίσης να αφαιρέσει την περίσσεια δέρματος μέσα από τις ίδιες τομές. Όταν είναι απαραίτητες τομές στο μπροστινό μέρος του αυτιού, γίνονται μέσα στις πτυχές του για να τις κρύψουν.

Ο χειρουργός προσαρμόζει τις τεχνικές για να επιτύχει την επιθυμητή θέση και σχήμα των αυτιών με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Πρόσθετα βήματα διαδικασίας στην ωτοπλαστική μπορεί να περιλαμβάνονται εάν πρόκειται για μια επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στο αυτί για τη διόρθωση ενός γενετικού ελλείμματος ή την αποκατάσταση τραυματισμών, εγκαυμάτων ή μολυσμένων και σκισμένων τρυπών από σκουλαρίκι στο αυτί.

Ωτοπλαστική: Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση

Μόλις γίνει η αναμόρφωση του αυτιού, εφαρμόζονται εσωτερικά, μη αφαιρούμενα ράμματα για τη διαμόρφωση και τη στερέωση του νεοσχηματισμένου χόνδρου στη θέση του. Η περιοχή της τομής τυλίγεται προσωρινά με επιδέσμους. Ο ασθενής μεταφέρεται σε περιοχή ανάρρωσης μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης. Μόλις υποχωρήσει η επίδραση της αναισθησίας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του σε διάστημα λίγων ωρών. Η οδήγηση απαγορεύεται για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, οπότε ο ασθενής θα πρέπει να συνοδευτεί στο σπίτι του από κάποιον υπεύθυνο ενήλικα. Εάν ο ασθενής είναι παιδικής ηλικίας, μπορεί να ενδείκνυται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο για στενότερη παρακολούθηση.

Η πλήρης αποκατάσταση μετά από την ωτοπλαστική μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε σταδιακά να αρχίσετε να επανέρχεστε στις κανονικές σας δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση του χειρουργού. Η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα διασφαλίζει την επιτυχία του αποτελέσματος και την πρόληψη τυχόν επιπλοκών. Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Dr. Πέτρο Λίτο και ενημερωθείτε για κάθε στάδιο της ωτοπλαστικής, ώστε να λύσετε κάθε απορία σας.