Χρόνια εκκριτική ωτίτιδα και αντιμετώπιση: Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;

Εκκριτική ωτίτιδα αντιμετώπιση

Η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα αποτελεί μια συχνή πάθηση σε ενήλικες και παιδιά, η οποία εκδηλώνεται με την ανώδυνη συνήθως παρουσία υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός και την εκροή αυτού. Το υγρό αυτό συσσωρεύεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη, γεγονός που οδηγεί σε παρεμπόδιση του αερισμού του μέσου ωτός και κατά συνέπεια στην απώλεια της ακουστικής ικανότητας. Η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα απαιτεί στοχευμένη αντιμετώπιση από εξειδικευμένο Χειρουργό ΩΡΛ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ακοή και να αποφευχθούν πρόσθετες επιπλοκές.

Χρόνια εκκριτική ωτίτιδα: Αίτια

Η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα συχνά εκδηλώνεται έπειτα από ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας που είτε δεν έχει υποχωρήσει πλήρως ή παρουσιάζει υποτροπές, γεγονός που ευνοεί τη συσσώρευση υγρού. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και επί απουσίας οξείας μέσης ωτίτιδας, εξαιτίας της ύπαρξης κάποιου χρόνιου βακτηριακού παράγοντα. Στα αίτια εμφάνισης της πάθησης εντάσσεται επίσης η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία συνδέει το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του ωτός. Οι αλλεργίες, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αποτελούν κοινές αιτίες απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η εκκριτική μέση ωτίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή κατά την παιδική ηλικία, καθώς η θέση της ευσταχιανής σάλπιγγας στα παιδιά είναι διαφορετική, γεγονός που ενισχύει την προδιάθεση για εκδήλωση λοιμώξεων. Παράλληλα, η ατελής ανάπτυξη της άμυνας οργανισμού των παιδιών ενάντια σε μικρόβια ή ιούς, τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

Συμπτώματα & επιπλοκές χρόνιας εκκριτικής ωτίτιδας

Η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα παρουσιάζεται με μια σειρά από συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η εκροή υγρού από το αυτί, το αίσθημα πληρότητας σε αυτό, η εκδήλωση βαρηκοΐας αγωγιμότητας, η αυτοφωνία και οι εμβοές. Συχνά παρατηρείται τριγμός στο αυτί ιδίως κατά την κατάποση ή όταν ο ασθενής φτερνίζεται ή χασμουριέται. Σε περίπτωση που η πάθηση έχει αναπτυχθεί επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ισορροπίας.

Η ανάπτυξη χρόνιας μέσης ωτίτιδας κατά την παιδική ηλικία και κατά συνέπεια η βαρηκοΐα που αυτή προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα αλλά και την ανάπτυξη του παιδιού, γι’ αυτό η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι καθοριστική. Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την πάθηση προτού δημιουργήσει επιπλοκές, εξασφαλίζεται η ορθή ανάπτυξη του παιδιού και η αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την ομιλία.

Χρόνια εκκριτική ωτίτιδα και αντιμετώπιση: Συντηρητική θεραπεία

Σε πρώτη φάση, γίνεται προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης της χρόνιας μέσης ωτίτιδας. Σε περίπτωση ενηλίκων ασθενών, αυτή περιλαμβάνει την αυτοεμφύσηση της μύτης με το χειρισμό Valsalva, ενώ σε ασθενείς παιδικής ηλικίας συνιστάται η χρήση συσκευών εμφύσησης ή μπαλονακίων καθώς και η μάσηση μαστίχας. Εάν η χρόνια εκκριτική ωτίτιδα δεν υποχωρήσει με συντηρητική αντιμετώπιση και επανειλημμένη φαρμακευτική αγωγή, τότε έχει ένδειξη η χειρουργική επέμβαση.

Χρόνια εκκριτική ωτίτιδα και χειρουργική αντιμετώπιση

Η απόφαση για το αν έχει ένδειξη ή όχι η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εξατομικεύεται πλήρως ανάλογα με τον κάθε ασθενή. Η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της χρόνιας εκκριτικής ωτίτιδας είναι η μυριγγοτομή και ενδεχομένως η τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μια μικρή οπή στο τύμπανο και έπειτα ο χειρουργός ΩΡΛ προβαίνει σε αναρρόφηση του υγρού. Η διαδικασία πραγματοποιείται πάντα με χρήση μικροσκοπίου υπό τοπική αναισθησία ή μέθη.

Στη συνέχεια, αποφασίζεται αν υπάρχει ανάγκη για τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού. Οι σωληνίσκοι αυτοί τοποθετούνται για τον αερισμό του μέσου ωτός και για να διατηρούν ανοιχτή τη παρακέντηση προκειμένου να παροχετευτεί όλο το υγρό. Οι σωληνίσκοι αυτοί είναι μικρού μεγέθους και αποβάλλονται σταδιακά από τον οργανισμό μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών μηνών, ενώ δεν προκαλούν καμία ενόχληση στον ασθενή. Κατά την αποβολή τους από τον οργανισμό γίνεται αυτόματα και σύγκλειση της τρύπας του τυμπανικού υμένα. Για το διάστημα που είναι τοποθετημένοι οι σωληνίσκοι αερισμού, θα πρέπει να αποφεύγεται η εισροή νερού στο αυτί. Η μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μπορεί να συνδυαστεί και με αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή αμυγδαλεκτομή σε ασθενείς παιδικής ηλικίας, εάν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός ΩΡΛ στην Αθήνα Dr. Πέτρος Λίτος θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και την φάση στην οποία βρίσκεται η πάθηση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισής της.