Υπερτροφία ρινικών κογχών: Μείωση για καλή αναπνοή

υπερτροφία ρινικών κογχών

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η μύτη είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι υπεύθυνο για την αναπνοή και την αντίληψη της όσφρησης. Ωστόσο, εάν οι ρινικές κόγχες είναι διογκωμένες, προκαλούν μεγάλη δυσχέρεια αναπνοής. Η επεμβατική μείωση των κογχών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Ενημερωθείτε για την υπερτροφία ρινικών κοχγών και τις μεθόδους μείωσης τους (κογχοτομή) σε αυτό το άρθρο.

   

  Οι λειτουργίες της μύτης

  Η ανθρώπινη μύτη εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες που διατηρούν τη ζωή – το όργανο επιτρέπει την αναπνοή, την όσφρηση και την ομιλία.

  Η αναπνοή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ζωή. Κατά μέσο όρο, παίρνουμε 14 αναπνοές ανά λεπτό. Ο αέρας που εισπνέουμε καθαρίζεται, εφυγραίνεται και θερμαίνεται από τη μύτη.

  υπερτροφία ρινικών κογχών

  Υπερτροφία ρινικών κογχών: Τι είναι οι ρινικές κόγχες;

  Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την υπερτροφία των ρινικών κογχών, είναι πρώτα σημαντικό να γνωρίζουμε περισσότερα για την ανατομία τους. Οι κόγχες πρέπει να κατανοηθούν ως λεπτές, οστέινες ραβδώσεις που εκτείνονται από το πλευρικό τοίχωμα της μύτης μέχρι την κύρια ρινική κοιλότητα.

  υπερτροφία ρινικών κογχών

  Υπάρχουν τρεις ρινικές κόγχες συνολικά. Η επιφάνεια των πλευρικών τοιχωμάτων της ρινικής κοιλότητας αυξάνεται από τις κάτω, μεσαίες και άνω ρινικές κόγχες.

  Ασθένειες ή εξωτερικές επιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν στη λεγόμενη υπερπλασία των δομών αυτών. Αυτό σημαίνει ότι οι ρινικές κόγχες είναι πολύ μεγάλες. Αυτό το λειτουργικό και μερικές φορές αισθητικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με επεμβατική μείωση του κογχών.

  υπερτροφία ρινικών κογχών

  Υπερτροφία ρινικών κογχών: Αιτίες

   

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι κόγχες μπορούν να μεγεθυνθούν. Εκτός από μια συγγενή δυσπλασία, πρέπει να αναφερθούν και τα ακόλουθα:

   

  Αλλεργικές αντιδράσεις: Μια αλλεργία στη γύρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της ρινικής κόγχης και στη συνέχεια πρήξιμο.

  Ρινικά σπρέι: Στη λεγόμενη φαρμακευτική ρινίτιδα, τα ρινικά σπρέι με αρχικά αποσυμφορητική δράση μπορούν να προκαλέσουν εν τέλη οίδημα. Οι ασθενείς νιώθουν συνεχώς την ανάγκη να καθαρίσουν τη μύτη τους – προκύπτει εξάρτηση από το αντίστοιχο ρινικό σπρέι.

  Αλλαγές ορμονών: Τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας αλλάζουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή ως μέρος της εμμηνόπαυσης. Συνέπεια αυτής της αλλαγής μπορεί να είναι το οίδημα των κογχών.

  Ιοί και βακτήρια: Εξαιτίας των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, οι ρινικές δίοδοι στενεύουν ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας δύσκολη την αβίαστη πρόσληψη και απελευθέρωση του αέρα που αναπνέετε.

   

  Συμπτώματα και συνέπειες της υπερτροφίας των ρινικών κογχών

  Γνωστά συμπτώματα της υπερτροφίας των ρινικών κογχών περιλαμβάνουν ρινορραγίες, πονοκεφάλους και μειωμένη αίσθηση όσφρησης. Το πιο εμφανές σημάδι της νόσου, όμως, είναι η δύσκολη ρινική αναπνοή και το αποτέλεσμα είναι η αυξημένη στοματική αναπνοή.

  Η στοματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό των προσβεβλημένων. Το οποίο μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας. Επίσης, η θορυβώδης αναπνοή από το στόμα είναι μερικές φορές ενοχλητική για τους άλλους.

  Η εισπνοή και η εκπνοή από το στόμα μερικές φορές οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις (π.χ. πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων (ιγμορίτιδα).

   

  Διάγνωση

  Η διάγνωση της υπερπλασίας των ρινικών κογχών γίνεται με μια ανώδυνη εξέταση στο ιατρείο, δηλαδή μια ενδοσκόπηση ρινός με ένα εύκαμπτο πολύ λεπτό ενδοσκόπιο το οποίο μας επιβεβαιώνει τη διάγνωση σε λίγα λεπτά.

   

  Θεραπεία: μέθοδοι μείωσης των ρινικών κογχών

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως:

  • Ηλεκτροκαυτηριασμός
  • Μείωση του ρινικού βλεννογόνου με λέιζερ
  • Κατάσπαση ή πλαγιοποίηση των ρινικών κογχών
  • Μερική κογχεκτομή
  • Μείωση των ρινικών κογχών με χρήση ραδιοσυχνοτήτων
  • Υποβλεννογόνιος κογχεκτομή ή κογχοπλαστική.

   

  Μείωση ρινικών κογχών χωρίς χειρουργείο

  Εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν επίσης και οι μη χειρουργικές μέθοδοι για να επιλέξετε. Αυτές είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για ασθενείς που φοβούνται την αναισθησία και τη χειρουργική θεραπεία.

  Η πιο σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος που δεν απαιτεί γενική αναισθησία είναι η μείωση των ρινικών κογχών με εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων, δηλαδή ρεύμα υψηλής συχνότητας. Με τη μέθοδο των ραδιοσυχνοτήτων, η εσωτερική περιοχή της ρινικής κόγχης θερμαίνεται ελαφρώς χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε μείωση των ιστών.

  Κόστος επέμβασης

  Επειδή η μείωση των ρινικών κογχών είναι μια ιατρικά απαραίτητη πράξη, το κόστος που προκύπτει συνήθως καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας ενώ συμμετέχει και το κρατικό ταμείο.

  Ακριβής κατάσταση κόστους δεν μπορεί να δοθεί εκ των προτέρων. Το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης εξαρτάται πάντα από τις ατομικές ανατομικές συνθήκες του ασθενούς και την έκταση της παρέμβασης που εξαρτάται από αυτό. Κατά τη διάρκεια μιας ενημερωτικής συνάντησης και μετά από λεπτομερή εξέταση, μπορούμε να σας ενημερώσουμε για το ακριβές κόστος.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπερτροφία των ρινικών κογχών κλείστε το ραντεβού σας με τον Δρ. Λίτο Πέτρο. Ο ιατρός διατελεί επιμελητής ΩΡΛ της ΒιοΚλινικής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του «Κέντρου Μικρο-ενδοσκοπικής χειρουργικής στην Ωτορινολαρυγγολογία». Εξειδίκευση του αποτελεί η λειτουργική και αισθητική χειρουργική ρινός αλλά και η ενδοσκοπική χειρουργική παραρρίνιων κόλπων.

  επικοινωνία επικοινωνία